Nyomtató, toner, festékpatron webáruház

Home Office

2020-04-05 17:47

Home Office
A kialakult helyzet miatt sokunknál szükségessé vált az otthoni nyomtatás, akár az otthonra költöztetett munka, akár a gyerekek iskolai anyagának kinyomtatása, akár egyéb okok miatt. A nyomtató használata lehet átmeneti vagy akár hosszabb távú megoldás is. Felmerül a kérdés, milyen nyomtató legyen. Számos esetben a legolcsóbb nyomtató is lehet jó választás, más esetekben, figyelembe véve néhány tényezőt, nem mindig a legolcsóbb a nyerő. De mégis melyik nyomtató(típus) lehet a legjobb választás?
Korábban is leírtuk, hogy nincs rossz nyomtató, esetleg csak kevésbé jó választás. Megfordítva, mondhatjuk azt is, hogy bármelyik nyomtató jó lehet, ha megfelelően választjuk ki az arra szánt feladatokra. Ha például nagyon keveset nyomtatunk, akkor lehet, hogy rövidtávra fölösleges megvenni egy gyors, terhelhető, sok tízezer forint értékű nyomtatót. Nem használnánk ki tudását és kapacitását, illetve az alacsonyabb lapköltsége sem segítene, hogy megtérüljön időben a készülék ára. Ha pedig többet kell nyomtatunk, vagy ha már megvesszük a nyomtatót és van, akkor legyen sokáig működő és megbízható gondolatmenetet preferáljuk, akkor egy "belépő szintű", azaz a kategóriájukon belül legegyszerűbb nyomtatók nem biztos, hogy ideális választás.

Átfutjuk a legfontosabb kérdéseket, amelyek fölmerülhetnek nyomtatóválasztás előtt.


Kell a színes nyomtatás vagy elegendő a fekete-fehér is?

Fontos tudni, hogy a színes nyomtatók üzemeltetése általánosságban mindig drágább, mint a fekete-fehér nyomtatóké. Még akkor is, ha csak fekete-fehérben nyomtatunk a színes nyomtatóval.

Ebből kiindulva, ha nem szükséges a színes nyomtatás, akkor érdemes elgondolkodni egy lézernyomtatón, ami csak fekete-fehérben nyomtat. A fekete-fehér lézernyomtató hátránya, ha tintasugarasokkal vetjük össze, hogy startból drágábbak. Annak függvényében, hogy alap vagy multifunkciós nyomtatót választunk és ha számításba vesszük az extra funkciókat is (Wifi, kétoldalas nyomtatás, dokumentumadagoló, stb), egy fekete-fehér lézernyomtató jó pár tízezer forinttal is drágább lehet egy alap, olcsó tintasugaras nyomtatóhoz. Ha megnézünk egy konkrét példát: A Canon TS33550 nyomtató másol, szkennel és WiFi-s is ráadásul. Az ára 19 000 Ft. Egy funkciókban megegyező WiFi-s fekete-fehér lézer nyomtató Xerox B205V ára pedig 50 000 Ft. Tehát lényegesen magasabb az ára is, 31 000 Ft-al többet kéne kiadnunk rögtön az elején. Ráadásul méretesebb nyomtató is, több helyet foglal. 
Viszont az előnyökből is van bőven. A lézernyomtatóról elmondható mindenképp, hogy terhelhetőbb (legalább 5-ször, de akár 10-szer jobban, mint a tintasugaras), gyorsabb mindegyik feladatban és ami nagyon fontos, sokkal olcsóbban nyomtat. Az említett Xerox nyomtató esetében 3000 oldalt tudunk nyomtatni egy tonerrel, aminek az ára 20 000 Ft. Szintén a példában említett Canon tintasugaras nyomtató esetében a patronkészlettel nyomtatunk 150 oldalt, az ár pedig 11 500 Ft. Egyszerű matek, ha 1500 oldalt nyomtatunk x idő alatt, egyik esetben 10 000 Ft-ba kerül, másik esetben 110 000 Ft-ba. Lehet kicsit extrém a példa, és igaz, hogy a szóban forgó lézernyomtató a lézertársai közül egyik legjobb lapköltséggel rendelkezik, de mégis valamennyire hangsúlyozza a lapköltség fontosságát is, ami a nyomtatási összköltség meghatározó része (nyomtató ára + nyomtatás ára). Azaz nem mindig az olcsó nyomtató a nyerő.


Fekete-fehér multifunkciós lézernyomtató

És miért nem mindig az olcsó nyomtató a nyerő? Mert, maradva a fenti esetnél, ha például csak 30 oldalt nyomtatunk havonta, akkor fölösleges megvenni a drágább lézernyomtatót, hiába olcsóbb a nyomtatás, nem fog megtérülni a nyomtató ára. Ebben az esetben, főleg, ha nem tervezünk hosszú távon a nyomtatóval, lehet az olcsóbb  tintasugaras mégis jobb választás, azt a pár oldalt ugyanúgy kinyomtatja és nem kell kiadni érte 50 000 Ft-ot. Plusz, hogy a funkciókkal fölszerelt tintasugaras nyomtatókhoz (lásd fénymásolás, szkennelés, WiFi csatlakozás, stb.) mindig kevesebb pénzért lehet hozzájutni. Mindenképp említeni kell, hogy fekete-fehér lézernyomtatót lehet 25 000 Ft-ért is vásárolni (persze, ez nem fénymásol, nem szkennel, nem WiFi-s, csak nyomtat és pont). Persze itt is alacsonyabb a lapköltség, mint egy tintasugarasnál. 
Tehát egyik fontos kérdés mindig a nyomtató választásnál, hogy kell-e a színes nyomtatás? Ha nem, akkor sem biztos, hogy a fekete-fehér lézernyomtatót kell venni, de mindenképp mérlegelendő a hosszútávú nyomtatási költség fényében leginkább. Azt pedig annak fényében, hogy mennyit tervezünk nyomtatni.Igen, szükséges a színes nyomtatás. Akkor tintasugaras vagy lézer?


Ha szükséges a színes nyomtatás, akkor aszerint válasszunk, hogy mit, milyen gyakran és mennyit tervezünk nyomtatni. 
Technológia szempontjából a nyomtatók két részre oszthatók, tintasugaras és lézer.

A tintasugaras nyomtatók alapja a tinta, ahogy a név is mutatja. A tinta a nyomtatófejben lévő nagyon apró fúvókákon keresztül kerül a papírra.
A tintasugaras nyomtatók általában azok, amelyeket kevesebb nyomtatásra terveztek, más szóval otthoni használatra. Alacsony a készülék ára, drágább a nyomtatás. 

De ez már nem teljesen igaz, mert több gyártó is kifejlesztette az irodai nyomtatásra szánt tintasugaras nyomtatóit, amelyek már terhelhetőbbek, gyorsabbak és sok esetben olcsóbb velük a nyomtatás, mint a színes lézerekkel. Ezekről is majd pár sor említést teszünk kicsit lentebb. 

Visszatérve a
kisebb tintasugaras nyomtatókhoz, ezek már igen kedvező áron kaphatók, sőt, pár tízezer forintért vannak olyan nyomtatók, amelyek fénymásolnak, szkennelnek, WiFi-sek, duplexes, LCD kijelzősek, stb. Ezek azok a nyomtatók, amelyek sok mindent tudnak relatíve kevés pénzért. Az induló befektetett összeg teljesen rendben van, megfizethető. Ha fotókat is nyomtatnánk, szintén ezek a nyomtatók a legalkalmasabbak a feladatra, a lézerek nem annyira.


Kis multifunkciós tintasugaras nyomtató

Másrészről, mivel kisebb igénybevételre tervezték, általánosságban véve a hozzávaló tintapatronok kapacitása is kisebb. Persze a patronok ára is megfizethető, de kevesebbet nyomtatunk velük. Ha ez így van (mondjuk 50 oldalig havonta), akkor rendben is vagyunk. Ha viszont többet tervezünk nyomtatni, akkor érdemesebb nagyobb teljesítményű nyomtatón elgondolkodni, aminek nagyobb a patronja, így alacsonyabb a nyomtatási költség. Egy másik tényező, amit érdemes figyelembe venni az a tinta beszáradása. Igaz, hogy a gyári patronokban lévő tinta minőségi és valamivel tovább bírják a beszáradásig, de mégis tinta, ha nem használjuk hosszabb ideig, a tinta beszárad a nyomtatófejnél. Ezért szoktuk mindig javasolni, hogy legalább kéthetente nyomtassanak egy-két oldalt, hogy a friss tinta átmenjen a fúvókákon. Ha mégis beszáradna a tinta, még mindig ott van a fejtisztítás funkció minden nyomtatóban, aminek az a szerepe, hogy a beszáradt tintát eltávolítsa a fejről. És még egy tipp a tintasugaras nyomtatókhoz, bekapcsolva is lehet őket hagyni, ha van rá lehetőség, mert így időközönként fejtisztítást végezhetnek maguktól és nagyobb eséllyel elkerülhető a tintabeszáradás. Egyfajta ördögi kör ez, ha nem nyomtatunk rendszeresen, akkor ugyan nem fogy a tinta, de beszáradhat. Ahhoz, hogy ne száradjon be pedig nyomtatni és vagy esetlegesen fejtisztítást kell végeznünk, így viszont fogy a tinta. Legjobb, ha nem áll sokáig a tintasugaras nyomtató használaton kívül és rendszeresen nyomtatunk azzal, még ha nem is sokat.

A színes lézernyomtatók más kategóriát képviselnek, mint a tintasugaras nyomtatók. Itt a festék a tonerpor, amit a nyomtató belső szerkezete ráéget a papírra és így kapjuk meg a nyomatot. Mivel porról beszélünk, nem száradhat be, mint a tinta, tehát nem kell fejtisztítást végezni, nem kell rendszeresen nyomtatni velük, mint a tintasugaras nyomtatókkal. Fél év után bekapcsoljuk és gond nélkül nyomtatunk velük. A lézernyomtatók nagyobb teljesítményre lettek tervezve, egy alap készülék is gond nélkül megbirkózik a havi több száz oldallal és ezzel nem terheljük túl. Ugyanakkor gyorsabban is nyomtatnak, a nyomat minősége pedig szebb, a szöveg élesebb. Dokumentumok, ábrák, grafikák nyomtatására nagyon jók. Fotónyomtatásra nem, az inkább a tintasugarasok pályája. Továbbá a hozzávaló tonerek kapacitása is nagyobb, mondjuk egy belépő szintű színes lézernyomtatóval általában 1000-1500 oldalt kinyomtatunk (a belépőszintű tintasugarasoknál ez a szám valahol 100-150 oldalnál van). Persze itt sem olcsó a toner, de a lapköltségük jobb, mint egy kis tintasugarasé. Maguk a készülékek drágábbak, egy alap nyomtató (ami nem fénymásol, nem szkennel, nincsenek egyéb extra funkciók, egyszerűen csak nyomtat) 55 000 Ft-tól indul. Ha a multifunkciós változatot nézzük, az már 85 000 ft-tól indul. Látható, hogy ha lézernyomtató mellett döntenénk (és színes), akkor jóval lényegesen magasabb összeget kell kifizetnünk az elején. Persze, az alacsonyabb lapköltség miatt idővel megtérülhet a készülék ára, ha kinyomtattunk egy kellő mennyiséget. Következtetésképp a lézernyomtatót akkor érdemes választani, ha nagyobb mennyiséget tervezünk nyomtatni és/vagy hosszú távon szeretnénk használni, akár hosszabb szünetekkel, ami nem gond, mert itt nincs tintabeszáradás.


Színes multifunkciós lézernyomtató

Néhány sorral följebb említést tettünk az irodai tintasugaras nyomtatókra is, amikkel olcsóbb a lapköltség, mint hasonló lézerekkel. Ezek a készülékek érdekesek lehetnek abban esetben, ha elsődleges szempont a nyomtatási költség. Ugyanis, ha tegyük fel 60 000 Ft-ot szánunk egy színes nyomtatóra, vehetünk egy alap, funkciókkal nem felszerelt színes lézernyomtatót, vagy ezen az áron egy felszerelt irodai tintasugaras nyomtatót is. És mivel ezek irodai nyomtatók, a tintapatron kapacitása nagyobb, a lapköltség alacsonyabb. Annyival, hogy akár fele lehet a színes lézernek. DE! itt is figyelni kell a tinta beszáradására, tehát rendszeresen kell velük nyomtatni. Ha a rendszeresség és a mennyiség is adott, akkor érdemes ezeket az irodai tintasugaras nyomtatókat is megfontolni és bevenni a választhatók közé. Pontosabban az Epson WorkForce Pro,  Canon MAXIFY vagy  HP Officejet Pro kategóriák.


Mennyit tervezünk nyomtatni havonta?

Sok esetben nehéz ezt a kérdést megválaszolni, mert nem tudhatjuk mindig előre, hogyan alakul a nyomtatási szokásunk, csökkenni vagy növekedni fog az anyag mennyisége. Ugyanakkor most pont egy átmeneti vagy ideiglenes periódusról van szó sokunknál. Ettől függetlenül érdemes megtippelni a havi nyomtatási mennyiséget. Részben azért, mert
minden nyomtatónál van egy javasolt havi nyomtatási mennyiség, amit a gyártók határoznak meg (nem összetévesztendő a maximális havi nyomtatási mennyiséggel, amit szintén a gyártó határoz meg, de ezt más szóval úgy is mondhatjuk, hogy kitapossuk a lelkét).

A példa kedvéért ez az a megfogalmazás, hogy "Akár 5000 oldal nyomtatására képes egy hónapban". Valóban képes, de egyszer-kétszer, majd irány a kuka. Ez esetben a javasolt havi nyomtatási mennyiség 100 - 500 oldal. A másik ok, ami miatt érdemes a beszerzés előtt átgondolni a havi nyomtatási mennyiséget nem más mint az üzemeltetési költség. Sokszor halljuk azt a felháborodott és persze részben jogos ténymegállapítást, hogy
a toner vagy tintapatron drágább, mint amennyi a nyomtató volt! Nem a kis otthoni, tízenpárezer forintos nyomtatók ellen szól (azok is jók, ha keveset nyomtatunk), de vigyázni kell, hogy ne tévesszen meg a nyomtató ára. Például van multifunkciós nyomtató 15 000 Ft-ért, a hozzávaló gyári patron, fekete és színes együtt még egyszer ugyanannyi, azaz 15 000 Ft és 5%-os lefedettség mellett nyomtatunk velük 300 oldalt. Amennyiben 20 oldalt nyomtatunk havonta, ez a nyomtató jó is lehet, elvégre kitarthatnak egy évig is a patronok (ha nem száradnak be!). De ha 500 oldalt nyomtatunk havonta, ami egy csomag papír, akkor viszont kicsit húzós költségekbe bocsátkozuk. Vásárlás előtt mindenképp érdemes megnézni a kellékanyagok árát és kalkulálni egy várható költséget.


Fekete-fehér lézernyomtató


Na de akkor melyik nyomtató nyomtat olcsón?


A válasz sajnos nem annyira egyszerű, mint a kérdés. A mennyiségi kedvezmény elve jellemzi a nyomtatók működési költségét. Minél nagyobb teljesítményű a készülék, annál nagyobb a hozzávaló toner vagy patron kapacitása. És minél nagyobb a kapacitás (nyomtatható oldalak száma), annál alacsonyabb a lapköltség. A lapköltséget mindig úgy számoljuk, hogy elosztjuk a toner/patron árát a nyomtatható oldalszámmal. Tehát nem elegendő megnézni a patron vagy toner árát, hanem azt is, hogy mennyit tudunk majd vele nyomtatni. Egy apró részlet, a gyártók 5%-os lefedettséghez határozzák meg a toner/patron kapacitását. Azaz, ha egy kellékanyag kapacitása mondjuk 1000 oldal (5%-os lefedettséggel kalkulálva), akkor 10%-os átlag lefedettségnél már csak 500 oldalt tudunk nyomtatni és így tovább. 
Az összköltség a nyomtató árából és a nyomtatás árából tevődik össze. Hiába vesszük meg olcsón a nyomtatót, ha utána nagyon sokat költünk a festékre. Vagy fordítva is igaz, hiába alacsony a lapköltség, ha nem használjuk ki, azaz nem nyomtatunk sokat és ott áll a drágán megvett nyomtató. Tehát mondhatjuk, hogy
az a nyomtató nyomtat a legolcsóbban, amelyiket megfontoltan választjuk ki azután, hogy átgondoltuk mit és mennyit nyomtatunk.Nyomtatók extra funkciói

Itt elmagyaráznánk, hogy melyik funkció mit takar, ha esetleg ez is segítség lehet. Először is a nyomtatókat két kategóriába soroljuk, alap nyomtatók (csak nyomtatnak) és multifunkciós nyomtatók (fénymásolnak és szkennelnek is). Továbbá vannak fekete-fehér nyomtatók (csak fekete-fehérben nyomtatnak) és színes nyomtatók. Technológia szempontjából vannak tintasugaras és lézernyomtatók, ezt picit boncolgattuk korábban.
Minden nyomtatót lehet csatlakoztatni USB kábelen keresztül bármilyen számítógéphez, ez alapfelszereltség. Extra felszereltségnek számít a WiFi (belső hálózatra szükség van, a kapcsolat a nyomtató és számítógép vagy egyéb mobileszköz között routeren keresztül történik), a WiFi Direct (közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a nyomtató és számítógép vagy egyéb mobileszköz között, nem szükséges belső hálózat, router), a mobilnyomtatás (a mobileszközre telepíteni kell az adott nyomtató gyártójának az alkalmazását. Ezzel a funkcióval távolról is nyomtathatunk), a vezetékes hálózati nyomtatás (nyomtatóban van Ethernet kártya, hálózati kábelen keresztül kommunikálhat a nyomtató a routerrel és ezáltal a hálózat többi számítógépével).
A duplex nyomtatás vagy automatikus kétoldalas nyomtatás funkcióval a nyomtató automatikusan megfordítja a lapot és nyomtat a másik oldalára is, ha így kérjük.
Az ADF (automatic document feeder) vagy automatikus dokumentumadagoló szerepe, hogy több oldalas anyagot tudjunk beolvasni vagy lefénymásolni egyszerre, nem manuálisan egyesével.
A kétoldalas lapbeolvasás lehetővé teszi a beolvasott lapok tartalmának mindkét oldalának a szkennelését, nem kell nekünk megfordítani a lapot.
Vannak egyéb felszereltségek is, de az imént felsoroltak a legfontosabbak tapasztalataink szerint, ezeket szerettük volna kiemelni és részletezni. Természetesen, minél fölszereltebb egy nyomtató, annál magasabb az ár is.


Tintasugaras nyomtató


Összegzés


Sokféle felhasználási mód és igény van, amikor nyomtatunk. Van aki csak fekete-fehér dokumentumokat nyomtat, nem szkennel, nincs szüksége wifi kapcsolatra. Van aki keveset használná a nyomtatót összességében, de szüksége van a fénymásolás, szkennelés funkcióra is, netalán még a Wifi is jól jöhet, a helyleosztás miatt. Van aki, fotót is nyomtatna, "ha már van egy nyomtató". És sorolhatnánk tovább a különböző felhasználási szokásokat. A gyártók reagáltak a sokféle igényre, aminek köszönhetően nagyon sokféle nyomtató is van. Ezért, szűkítenünk kell a kört a jó választáshoz. Érdemes átgondolni mindenképp, hogy:
• Mit nyomtatnánk?
• Színesben is nyomtatnánk vagy csak fekete-fehérben?
• Mennyit nyomtatnánk havonta? (ez fontos a nyomtatási költségek miatt)
• Milyen gyakorisággal nyomtatnánk? (naponta, hetente, szezonálisan)
• Fénymásolnánk és szkennelnénk is?
• Gyakran fénymásolunk vagy szkennelünk több oldalt?Ha keveset nyomtatunk (néhány tíz oldalt havonta), akkor egy kisebb tintasugaras nyomtató jó lehet...

Canon TS3350 Canon TS5150 Canon TS5350 Epson XP-5100 HP Deskjet 3639
18 900 Ft 26 290 Ft 29 900 Ft 34 590 Ft 21 690 Ft
További hasonló nyomtatók..Ha keveset nyomtatunk, nem fontos a színes nyomtatás és mondjuk a fénymásolás, szkennelés sem, akkor inkább a fekete-fehér lézernyomtatókat javasolnánk...
Brother HL-1110 HP M15a HP 107a HP M102a HP 107w
24 890 Ft 32 090 Ft 30 190 Ft 34 990 Ft 36 190 Ft
További hasonló nyomtatók..


Ha nem fontos a színes nyomtatás, elegendő a fekete-fehér és tudjon a készülék szkennelni fénymásolni is, akkor fekete-fehér multifunkciós...

Brother DCP-1510 HP M28a HP 135a HP 135w Brother L2512D
40 990 Ft 42 590 Ft 45 890 Ft 49 290 Ft 49 290 Ft
További haszonló nyomtatók..


Ha kell a színes nyomtatás is és mondjuk minimum 100-300 oldalt nyomtatnánk havonta vagy annál többet, akkor már mindenképp érdemes megfontolni, hogy tintasugaras vagy lézer.

Első esetben, ha rendszeresen lenne használva a készülék, akkor a nagyobb patronos tintasugaras nyomtatók jók az alacsonyabb lapköltség miatt...
Hp Officejet 8210 Canon MB2150 HP Officejet 8023 HP Offiejet Pro 9010 Brother DCP-J100
41 890 Ft 46 490 Ft 51 990 Ft 62 690 Ft 47 890 Ft
További hasonló nyomtatók..


Második esetben, ha szezonális nyomtatás lenne, tegyük fel egy egész nyarat vagy akár pár hónapot állna a nyomtató, akkor inkább a lézer javasoljuk, a tintabeszáradás elkerülése miatt. Szintén a színes lézereket javasolnánk, nyomtatási mennyiségtől függetlenül, ha mindenképp el szeretnénk kerülni a tintabeszáradást és hajlandók vagyunk több pénzt kiadni a nyomtatóért...
(csak nyomtatnak)
Kyocera P5021cdn Canon LBP621Cw HP Color 150a HP Color 150nw Brother HL-L3210CW
53 090 Ft 59 590 Ft 64 390 Ft 67 090 Ft 68 900 Ft
További hasonló nyomtatók..


és a színes lézer multifunkciós változatok (szkennelnek, fénymásolnak is)...
Canon MF641Cw HP Color 178nw Kyocera M5521Cdw HP Color M180n Brother DCP-L3510
85 690 Ft 88 990 Ft 94 990 Ft 98 590 Ft 102 900 Ft
További hasonló nyomtatók..


Ha minél fölszereltebb, sok funkcióval ellátott nyomtatót keresünk (multifunkciós, duplex nyomtatás, Wifi, többoldalas szkennelés, érintőképernyő, stb), ugyanakkor kevesebb összeget tervezünk rászánni a készülékre, mondjuk max. 40-50 000 Ft-ot, akkor tintasugaras nyomtató (a hasonlóan fölszerelt lézerek százezer forint körüli áron futnak)...

Epson WF-3720 DWF HP Deskjet 5275 Canon MB2150 HP Officejet 8023 Canon TR8550
38 490 Ft 42 590 Ft 46 490 Ft 51 990 Ft 52 990 Ft
További hasonló nyomtatók..


Ha fotót is nyomtatnánk a készülékkel, ráadásul jó minőségben, akkor szintén tintasugaras nyomtatókat javasolunk...

Canon TS6250 Canon TS6350 Epson XP-6000 Canon TS8350 Canon TS8351
38 190 Ft 41 900 Ft 43 190 Ft 59 900 Ft 59 900 Ft
Ha fotónyomtatáson is van hangsúly, olyan nyomtatót kell választani, ami legalább 5 patronos (fekete, fotó fekete, cyan, magenta, sárga), így szebbek a fotók, mint abban az esetben amikor csak az alap négy színből dolgozik a készülék.


Ha fekete-fehér nyomtatás elegendő és a legkedvezőbb lapköltséget szeretnénk elérni első sorban, akkor az alábbi fekete-fehér lézernyomtatókat javasoljuk (gyári tonerek árát vettük figyelembe, ezeknél a nyomtatóknál olcsóbb, mint a hasonló lézertársaiknál)...

Brother HL-1222WE Brother DCP-1622WE Brother HL-B2080DW Xerox B205V Xerox B215V
39 690 Ft 55 690 Ft 64 990 Ft 50 590 Ft 64 900 Ft
Ezeknél a nyomtatóknál a lapköltség 5-7 Ft körül mozog, ami gyári kellékek esetében nagyon jónak számít.


*A feltüntetett nyomtató árak a cikk megírásának pillanatában érvényesek. Az időközben esetleges árváltozások miatt a webáruházban más árak szerepelhetnek.A fentiek alapján is látható, hogy sok szempont létezik, érdemes ezeket átfutni és aszerint választani. Igyekeztünk egy kis iránymutatót adni nyomtató választáshoz, reméljük segítségére lesz.Pritone-Tonerpint


« Vissza | Korábbi híreink »